مدیركل هنرهای تجسمی:
جامعه نیازمند همدلی است
به گزارش ال مور، مدیرکل هنرهای تجسمی با تشریح برنامه های هجدهمین دوره جشنواره هنرهای تجسمی فجر اظهار داشت: جامعه ما نیازمند همدلی و کنار هم بودن است و هنر می تواند به عنوان یک پیام تلفیق شده، امکان گفت و گو را فراهم آورد.
آیدین مهدی زاده _ رئیس شورای سیاست گذاری هجدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر و مدیرکل هنرهای تجسمی _ در گفتگویی با ایسنا در تشریح رویکرد های این دوره از جشنواره هنرهای تجسمی فجر، از برگزاری جلسات مختلف کارشناسی قبل از آغاز این رویداد اطلاع داد و اظهار داشت: طی گفت وگوهایی که با اصناف هنری داشتیم، به این نتیجه رسیدیم که جشنواره نیازمند بازبینی و تحولی اساسی است؛ چونکه شیوه ها و سیستم های پیشین دیگر کارآمدی گذشته را ندارند.
او با اشاره به این که ادامه مسیر با همان نگاه و روشهای سابق پاسخگو نخواهد بود، تاکید کرد: تعاملات و برنامه ریزی های انجام شده حول چهار محور اصلی شکل گرفت و آن چه سال جاری در هجدهمین جشنواره شاهد می باشیم، حاصل همین رویکرد تحولی است. این تغییر شمایل جشنواره را کاملا متفاوت کرده و حتی ممکنست در بعضی بخش ها غیرمنتظره به نظر برسد. در عین حال امیدواریم این تغییرات مورد استقبال مردم قرار گیرد. همینطور بعد از جشنواره نشست های صدمه شناسی برگزار می گردد.
بگفته او، اولین محور این تحول با شعار «هنر برای مردم» تعریف شده است؛ نگاهی که تلاش دارد جشنواره را از گالری ها و محافل تخصصی خارج کرده و مباحث تخصصی را به انجمن ها و سالن های حرفه ای بسپارد. بر این اساس، در این دوره مردم خود به خلق اثر هنری می پردازند و زیر نظر هنرمندان، تولید اثر می کنند تا هنر در زندگی روزمره آنان جاری شود. او البته تاکید کرد که این رویکرد به معنای حذف برنامه های سنتی جشنواره نیست، بلکه تمرکز اصلی بر مشارکت مردمی قرار گرفته است.
طی گفتگو با مهدی زاده، دومین محور، «هنر یکپارچه و فرابخشی» عنوان شد؛ به این معنا که مرزبندی میان رشته هایی چون خوشنویسی، گرافیک و عکاسی برداشته شده و هنرهای تجسمی در قالبی یکپارچه عرضه می شوند.
وی در ادامه تصریح کرد: این جشنواره صرفا رویدادی وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیست، بلکه تلاشی ملی است که با مشارکت نهادهای مختلف شکل گرفته است. استانداری ها همکاری دارند، وزارت میراث فرهنگی حمایت های گسترده ای انجام داده و سایر بخش ها نیز متناسب با ظرفیتهای خود به کمک آمده اند تا جشنواره ای فراگیر و مردمی برگزار گردد. سومین محور تحولی این رویداد اما، «فرایندمحوری و دوام» است؛ نگاهی که پاسخی به یکی از مهم ترین انتقادهای سالهای گذشته است.
مهدی زاده توضیح داد: همواره این نقد به جشنواره وارد بود که برگزاری آن به چند روز محدود می شود و بعد از پایان مراسم، تا سال بعد خبری از تداوم و اثرگذاری آن نیست؛ به این علت تصمیم گرفته شد جشنواره نه یک رویداد مقطعی، بلکه یک پروژه یک ساله دیده شود؛ مسیری که از حالا شروع می شود و تا دوره بعدی ادامه می یابد. در این چارچوب، خود جشنواره باید بازتاب دهنده عملکرد یک ساله دفتر هنرهای تجسمی و وضعیت هنر در کشور باشد.
او با اشاره به زمان برگزاری برنامه های اصلی اظهار داشت: از پنجم تا دوازدهم اسفندماه در خدمت هنرمندان و مخاطبان خواهیم بود، اما این ایام در واقع آغاز رسمی مجموعه ای از برنامه هاست و به صورتی افتتاحیه رویدادهایی به حساب می آید که در ادامه نیز جریان خواهند داشت.
بگفته او، این مسیر در نوروز، فروردین و اردیبهشت ادامه پیدا می کند و بعد از آن نیز تداوم می یابد تا در جشنواره سال آینده باردیگر به جمع بندی برسد.
مدیرکل هنرهای تجسمی در تشریح چهارمین محور جشنواره از مفهوم «هنر متحد و هنر مؤثر» سخن گفت و تاکید کرد: پرسش اصلی اینست که هنرهای تجسمی چه کمکی می توانند به حل مسایل و معضلات زندگی مردم کنند و چطور می توان هنر فاخر را از فضای صرفا تخصصی به متن زندگی جامعه پیوند زد. به همین دلیل و با نظر دبیر جشنواره و هیات سیاست گذاری، «آب» بعنوان یک مبحث ملی و تمدنی انتخاب شده است.
بگفته مهدی زاده، هنرمندان و مردم در چارچوب پروژه «سرزمین من، ایران؛ تجسم آب» به خلق آثار خواهند پرداخت تا نمایشگاهی برآمده از این پیام شکل گیرد؛ پیامی که هم ریشه در مفاهیم ملی و تاریخی دارد و هم در باورهای مذهبی جامعه جایگاه ویژه ای یافته است.
او خاطرنشان کرد: با چنین رویکردی، جشنواره از قالب سنتی «نمایشگاه، داوری و اهدای جایزه به آثار برتر» فاصله گرفته و به مجموعه ای از رویدادهای گسترده تبدیل گشته است. در همین جهت، حدود ۱۲۰ رویداد هنری در ۳۲ استان کشور طراحی شده که از ۲۷ بهمن ماه شروع شده اند. زنگ رسمی آغاز جشنواره نیز پنجم اسفند و همزمان با روز بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی در شوشتر به صدا درخواهد آمد؛ آیینی که با حضور وزارت نیرو و استانداری خوزستان برگزار می گردد تا پروژه «سرزمین من» با محوریت تقدیر مفهوم آب رسما آغاز شود و در ادامه سال امتداد یابد.
مهدی زاده در ادامه تشریح برنامه های هجدهمین دوره از جشنواره هنرهای تجسمی فجر، به جزییات رویدادهای بعد از آئین افتتاحیه پنجم اسفندماه اشاره نمود و اظهار داشت: بعد از برگزاری مراسم آغازین در شوشتر، روند بازگشایی ها و دیدارهای نمایشگاهی به شکل متناوب تا دوازدهم اسفندماه، همزمان با روز ملی آب (سیزدهم اسفند)، ادامه می یابد. جدول کامل این برنامه ها انتشار یافته و مشخص است که در تهران چه رویدادهایی برگزار می گردد و همزمان با آن، در تمامی استان ها نیز نمایشگاه ها و برنامه های متنوعی با تأکید بر «هنر در خدمت مردم» جریان دارد.
بگفته او، در تهران مجموعه ای از مراکز مهم هنری میزبان برنامه های جشنواره خواهند بود؛ همچون موزه هنرهای دینی امام علی (ع)، برج آزادی، دانشگاه هنر تهران، مؤسسه فرهنگی هنری صبا و موزه هنرهای معاصر تهران. بخشی از این برنامه ها به مبحث «آب» اختصاص دارد و بخش دیگر به بزرگداشت ها، تقدیرها و بازخوانی رویدادهای شاخص هنری سال.
مدیرکل هنرهای تجسمی با اشاره به برخی نمونه ها اضافه کرد: بعنوان مثال، به دنبال برگزاری رویداد سال سهراب سپهری در کاشان، از برگزارکنندگان آن دعوت شده است تا نمایشگاهی مستقل را در چارچوب جشنواره ارائه نمایند. همینطور جریان ملی فرش بعنوان یک نمایشگاه مستقل و فراگیر تدارک دیده شده تا عموم مردم بتوانند از آن بازدید کنند.
او از برگزاری نمایشگاهی مستقل در مجموعه فرهنگی نیاوران نیز اطلاع داد که شامل آثاری گردآوری شده از شهرهای مختلف استان فارس با مبحث «سالگرد تولد رسول مهربانی» است و آثار شاخصی در آن به نمایش درمی آید. بازگشایی این نمایشگاه در چارچوب برنامه های جشنواره دهم اسفندماه خواهد بود، هرچند نمایشگاه از پنجم اسفند افتتاح شده و امکان بازدید عمومی از آن برقرار است.
مهدی زاده اضافه کرد: منتخب آثار خوشنویسی و منتخب دوسالانه کاریکاتور هم در چارچوب بازنمایی نمایشگاه هایی که از کیفیت بالایی برخوردار بوده اند، عرضه می شوند تا آثار برجسته هنرمندان در معرض دید عموم قرار گیرد. دوازدهم اسفندماه مراسمی برای نکوداشت فعالیت یک ساله دفتر هنرهای تجسمی و اعلام برنامه های سال آینده برگزار می شود و بعد از آن، جشنواره با نگاهی رو به آینده به استقبال سال جدید می رود.
او در جواب پرسشی درباره ی میزان استقبال از هجدهمین دوره جشنواره هنرهای تجسمی فجر باتوجه به شرایط موجود جامعه، تاکید کرد: در این دوره اساساً با نگاه «انتظار برای استقبال» وارد میدان نشدیم. ما خودرا میزبان مردم و در خدمت مردم می دانیم؛ ازاین رو برنامه ریزی انجام شد تا بستری برای حضور و گفتگو فراهم گردد، فارغ از این که از پیش بخواهیم میزان استقبال را پیشبینی نماییم.
او با اشاره به شرایط اجتماعی امروز اضافه کرد: جامعه ما نیازمند همدلی و کنار هم بودن است و هنر می تواند بعنوان یک پیام تلفیق شده، امکان گفتگو را فراهم آورد. مبحث اصلی جشنواره نیز «دور هم بودن» و ایجاد فضای تعامل است. خوشبختانه در روند اجرای برنامه ها با مانعی رو به رو نشدیم و سعی کردیم کیفیت برنامه ها در بالاترین سطح ممکن حفظ شود. برنامه هایی که از ۲۷ بهمن ماه شروع شده اند، تا حالا با استقبال خوبی همراه بوده و امیدواریم این روند ادامه یابد.
مهدی زاده با تکیه بر انتخاب «آب» بعنوان یک مبحث تمدنی و مقدس اظهار داشت: هدف ما ایجاد انسجام و همدلی حول این پیام ملی است. امیدواریم مردم ما را خدمتگزار خود بدانند و این رویکرد را قبول کنند تا این جشنواره آغازی برای یک سال فعالیت مستمر باشد.
او درباره ی میزان تحقق برنامه های پیشبینی شده نیز توضیح داد: حدودا تمامی برنامه هایی که طراحی شده بود، طبق زمان بندی درحال اجراست و مانع خاصی وجود نداشته است. بخشی از برنامه ها که به بازتاب آثار خلق شده در ۱۲۰ رویداد استانی در فضای شهری اختصاص دارد، به سبب پیوند با فرهنگ سازی مصرف آب، به ایام نوروز و فروردین و اردیبهشت موکول شده است. در این مورد نیز هم اندیشی هایی انجام شده و مقرر است اطلاع رسانی های در رابطه با مبحث مصرف آب در ادامه سال تقویت شود. مجموعه ای از پوسترها و آثار در رابطه با «آب» نیز در نوروز عرضه خواهد شد. جشنواره سال جاری در چارچوب یک پروسه یک ساله تعریف شده و به هفت یا هشت روز محدود نخواهد ماند.
مهدی زاده همینطور در جواب پرسشی درباره ی ترکیب شرکت کنندگان خاطرنشان کرد: ترکیب متنوعی از هنرمندان پیشکسوت و جوان در جشنواره حضور دارند، اما فلسفه اصلی این دوره تمرکز بر ظرفیت استان ها و سودجستن از استعدادهای جوان بوده است. هنرمندان شناخته شده و صاحب نام بیشتر در چارچوب کیوریتور و منتور در استان ها و تهران حضور دارند، اما خلق آثار عمدتا بر عهده جوانان و حتی مردم عادی است؛ از هنرمندان نوپا گرفته تا افرادی که شاید به شکل حرفه ای هنرمند شناخته نشوند، مانند یک بانوی خانه دار یا کنشگران محلی که در این پروسه مشارکت می کنند و در بازنمایی آثار نقش دارند.
او همین طور به برخی نمایشگاه های شاخص اشاره نمود و اظهار داشت: بطور مثال، نمایشگاه آثار فاخر موزه ای در موزه هنرهای دینی امام علی (ع) که هفتم اسفند بازگشایی می شود، شامل آثار هنرمندان شناخته شده است. همینطور در برج آزادی نمایشگاهی از آثار منتخب عکاسان نام آشنا برگزار شده است. در کنار آن، قسمتهایی مانند منتخب جشنواره جوان، منتخب «پاییز برگ» و برنامه های در رابطه با سالگرد تولد رسول مهربانی، تلفیقی از هنرمندان در سطوح مختلف را در بر می گیرد.
مهدی زاده درباره ی نمایشگاه منتخب تصویرسازی جایزه سال سهراب سپهری نیز اظهار داشت: در این بخش هم آثار هنرمندان شناخته شده عرضه شده، اما در کنار آنان هنرمندان جوان نیز حضور دارند و جشنواره تلاش نموده این هم نشینی نسل ها را حفظ کند.
او در انتها اظهار امیدواری کرد که در مراحل بعدی جشنواره بتواند با عرضه آمار دقیق تری از تعداد شرکت کنندگان و استعدادهای حاضر، گزارش جامع تری ارائه کند و تاکید کرد: مسیر سال جاری آغاز یک حرکت مستمر است و امیدواریم با حمایت مردم، این روند به نتایج مطلوبی برسد.
به طور خلاصه، بر این اساس، در این نوبت مردم خود به خلق اثر هنری می پردازند و زیر نظر هنرمندان، تولید اثر می کنند تا هنر در زندگی روزمره آنان جاری شود. سومین محور تحولی این رویداد اما، فرایندمحوری و دوام است؛ نگاهی که پاسخی به یکی از مهم ترین انتقادهای سالهای قبل است. بگفته او، در تهران مجموعه ای از مراکز مهم هنری میزبان برنامه های جشنواره خواهند بود؛ همچون موزه هنرهای دینی امام علی (ع)، برج آزادی، دانشگاه هنر تهران، مؤسسه فرهنگی هنری صبا و موزه هنرهای معاصر تهران.
منبع: ال مور
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران عزیز ال مور در مورد این پست
نظر شما در مورد این مطلب ال مور
نام:
ایمیل:
نظر شما:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۲