وزیر كشور:
سمن قوی در حوزه مدیریت بحران نداریم، كنترل 600 نوع مواد مخدر صنعتی كار ساده ای نیست
ال مور: وزیر كشور با اشاره به خلاء وجود سمن ها در حوزه مدیریت بحران، اظهار داشت: در حوزه مدیریت بحران سمن فعال و قوی نداریم.
به گزارش ال مور به نقل از ایسنا، محمد رحمانی فضلی امروز در چهارمین همایش منطقه ای «صیانت و گفتمان سازی اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر» كه در هتل پارس مشهد برگزار شد، اظهار نمود: یكی از ضعف های ما در زلزله اخیر خلاء وجود سمن ها در حوزه مدیریت بحران بود، اگر یك سمن قوی در زمینه بحران داشتیم می توانستیم مشكلات را بهتر مدیریت كنیم.
وی ادامه داد: هم اكنون در هیچ كدام از كشورهای توسعه یافته دنیا، دولت ها اداره امور اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و... را در اختیار ندارند؛ بلكه مردم عهده دار این امور هستند. ما هم در حوزه سیاسی احزاب و در حوزه فرهنگی مساجد، هیأت ها و... را داریم، در حوزه اجتماعی هم نهادهای اجتماعی بزرگی در كشور وجود دارد.
رحمانی فضلی اضافه كرد: سیاست دولت از بدو تشكیل، تقویت سمن ها بوده است ما به مبحث مشاركت و استفاده از ظرفیت مردم در حوزه های مختلف بعنوان حلقه های واسط بین دولت و ملت اعتقاد داریم.
وی اظهار داشت: در این مدت سعی كردیم هم در جهت تقویت و حمایت از سمن ها، توانمندسازی، توسعه و گسترش این مورد گام های موثر بر داریم، یكی از حوزه هایی كه باید توجه عمیق به آن داشته باشیم مبحث صدمه های اجتماعی است.
رحمانی فضلی با اشاره به اینكه «متأسفانه در زمینه صدمه های اجتماعی حركت منسجم و هدف داری را طی این سال ها انجام نداده ایم»، خاطرنشان كرد: هر چند دستگاه های متولی و مردم متناسب با وظایف ذاتی و اداری خود و انگیزه های شخصی و اجتماعی كارهای بسیار زیادی انجام دادند، اما حركت منسجم و هدف گذاری دقیقی نداشته ایم.
وزیر كشور اضافه كرد: وزارت كشور در این زمینه اقدام منسجمی را انجام داد، ما با مشاركت دستگاه های اجرایی، دانشگاه و... تمام مطالعات حوزه صدمه های اجتماعی را جمع آوری كردیم و گزارشی جامع در این زمینه به رئیس جمهور و مقام معظم رهبری عرضه دادیم كه نتیجه آن گزارش برگزاری جلسات بسیاری در وزارت كشور با حمایت مقام معظم رهبری و رئیس جمهور بود.
وی عنوان كرد: نخستین جلسه را با حضور مقام معظم رهبری و سران قوا تشكیل دادیم، این جلسه نهایتاً منجر به ایجاد جریانی عمیق، هماهنگ و منسجم برای مدیریت صدمه های اجتماعی شد، ایشان اولویت ها را مشخص كردند. اولویت اول، اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر بود و حاشیه نشینی، ناهنجاری های اجتماعی و مناطق بحرانی بعنوان اولویت های بعدی مشخص شدند.
رحمانی فضلی بیان كرد: بر این اساس مقرر شد هر شش ماه جلسه ای برگزار و ارزیابی ها و عملكرد دستگاه ها عرضه شود. تابحال 5 جلسه تشكیل شده است. درآخرین جلسه كماكان مبحث مواد مخدر و مبارزه با آن بعنوان اولویت اول تعیین شد.
وزیر كشور خاطرنشان كرد: برای ساماندهی آسیبی همچون اعتیاد هم باید به ریشه های آن و هم به حوزه های اثرگذار این پدیده توجه كرد، به طور مثال بخش اعظمی از طلاق ها و ناهنجاری های اجتماعی به مسئله اعتیاد بر می گردد.
وی اظهار داشت: سالانه بیش از 150 هزار میلیارد تومان مجموع هزینه هایی است كه مواد مخدر به طور مستقیم و غیر مستقیم برای كشور دارد كه این مورد باید مدیریت شود.
اختصاص 50 درصد منایع دستگاه ها به پیشگیری از صدمه های اجتماعی
رحمانی فضلی با اشاره به تاكید مقام معظم رهبری بر استفاده از ظرفیت مردم و وارد كردن آن ها در حوزه مدیریت صدمه های اجتماعی، خاطرنشان كرد: همینطور ایشان دستور دادند دستگاه ها 50 درصد منابع خویش را به مبحث پیشگیری اختصاص دهند.
وزیر كشور اضافه كرد: از نظر كمّی فعالیت های خوبی صورت گرفته و تعداد سمن هایی كه در مورد مواد مخدر فعالیت می نمایند دو برابر شده است، اما ضعف هایی در عملكرد و اجرا داریم. عدم توانمندی مناسب، عدم حمایت های قانونی، ضعف آموزش و... ازجمله این موارد است و هنوز نتوانسته ایم در كیفیت تلاش های خوبی انجام دهیم.
وزیر كشور با بیان این كه «قانون منسجم برای سمن ها نداشته ایم»، عنوان كرد: با حمایت و همكاری سمن ها پیش نویس لایحه ای را به دولت دادیم. این لایحه در دولت تصویب گردید و قرار بود به مجلس برود، اما به دلایل مختلف این كار صورت نگرفت و بعنوان مصوبه دولت ابلاغ گردید و هم اكنون با مصوبه دولت سمن ها را مدیریت می كنیم.
وی با تاكید بر اینكه «فقط وزارت كشور مجوز سمن ها را صادر می كند»، اظهار داشت: در حوزه های تخصصی استعلام می گیریم، اما وظیفه صدور مجوز فقط با وزارت كشور است.
رحمانی فضلی تصریح كرد: برپایه مصوبه ای كه سمن ها را با آن مدیریت می كنیم ازنظر منابع مالی، دستگاه های مختلف باید متناسب با ظرفیتی كه دارند سمن ها را حمایت كنند. در ستاد مبارزه با مواد مخدر هم این اقدام انجام می گردد.
وزیر كشور در مورد پیشگیری از اعتیاد، عنوان كرد: بیش از 20 درصد افرادی كه از اعتیاد پاك می شوند دوباره به مصرف مواد روی می آورند، ازاین رو باید تلاش كنیم كه مبحث پیشگیری را جدی بگیریم. در مسئله پیشگیری مهم ترین مبحث علت یابی است. اگر نتوانیم علت ها را اصلاح كنیم معلول ها همچنان وجود خواهند داشت.
وی اظهار داشت: از نظر توزیع جغرافیایی بعضی از نقاط خاص و گروه های خاص به اعتیاد تمایل دارند، ازاین رو باید به مناسبات، روابط و خصوصیت های محیط ها بپردازیم؛ به طور مثال مهم تر از فضای فیزیكی حاشیه نشینی و محتوای حاكم برآن و مناسبات واقداماتی است كه افراد حاشیه نشین در جمع های خود انجام می دهد. باید در حوزه جامعه شناختی این مناسبات و روابط اصلاح شود.
رحمانی فضلی با بیان این كه «بیش از 57 درصد افرادی كه معتاد می شوند دارای شغل هستند»، عنوان كرد: این كه در چه شغل هایی اعتیاد بیش تر است و افراد چه شغل هایی در معرض اعتیاد هستند باید مورد توجه قرار گیرند.
وزیر كشور با تاكید بر این كه «اول از همه باید به ریشه ها و علت ها توجه كنیم»، خاطرنشان كرد: در حوزه فرهنگی ضعف اعتقادی، ضعف بینش دینی و پایبندی به اصول و ارزش های اخلاقی، یكی از دلایل اصلی دچار شدن به صدمه های اجتماعی است. رابطه مستقیمی بین بزهكاری، صدمه اجتماعی، اعتیاد و عدم پایبندی به اخلاق وارزش های دینی وجود دارد. چرا نمی توانیم برای دین، فرهنگ و اعتقادات و اخلاقمان كاربردهای اجتماعی تعریف كنیم؟ چرا این مورد را صدمه شناسی نمی كنیم؟ چرا تلقی ما از معتاد و كسی كه در جامعه صدمه دیده یك تلقی به معنای انسان واقعی نیست و همه به معتاد، یك نگاه سلبی و دفعی داریم؟ چرا آموزش نمی بینیم تا به این باور برسیم كه همه معتادان انسان هستند و قرار بوده خلیفه الله شوند؟
وی ادامه داد: اگر این فرهنگ در جامعه باشد و قدر و منزلت انسان را بدانیم نیاز به برگزاری چنین جلساتی پیدا نمی كنیم و همه ما در مقابل معتادان احساس مسئولیت خواهیم كرد. اگر یك نفر را نجات دهیم انگار یك ملت را نجات داده ایم.
رحمانی فضلی با بیان این كه «بحث آموزش و توانمندسازی وظیفه خود سمن ها است»، تصریح كرد: بر استقلال سمن ها تاكید می كنم؛ هرچه چسبندگی سمن ها به سیستم اداری كم تر شود بالندگی آن ها بیش تر خواهد شد و هر چه در پیچ وخم های بروكراسی اسیر شوند، حتماً عقیم خواهند شد. باید كمك كنیم و بسترهای كار را تولید كنیم، اما بقیه مسائل را باید خود سمن ها انجام دهند.
رحمانی فضلی با اشاره به این كه «بیش از 80 درصد درمان اعتیاد توسط مردم و بخش خصوصی انجام می شود»، تصریح كرد: یكی از مشكلات درمان، ماندگاری به شدت پایین آن است این مورد در تمام دنیا وجود دارد و باید تلاش كنیم درمان را پایدار كنیم.
وزیر كشور اظهار داشت: سالی حدود 600 الی 700 هزار نفر را مورد درمان قرار می دهیم، ازاین رو باید ظرف دو سال هیچ معتادی در كشور نداشته باشیم، اما به علت اینكه پایداری در درمان پایین است همچنان معتاد در جامعه وجود دارد. باید زنجیره درمان را كه نخستین حلقه آن پیشگیری و دومین حلقه درمان و سومین حلقه آن صیانت است را كامل كنیم، حتماً در درمان بحث روان شناختی، فرهنگی و... باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی با اشاره به این كه «صیانت دارای ابعاد فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است»، عنوان كرد: از هنگام شكل گیری این صیانت در دولت یازدهم توفیقات زیادی داشته ایم، به طور مثال در پنج ماهه ابتدای سال جاری، ستاد مبارزه با مواد مخدر برای 4 هزار نفر شغل بوجود آورده است و باید هر واحد تولیدی كه معتادان را به كار می گیرد، حمایت كنیم.
نوع حمایت از سمن ها عادلانه نیست
رحمانی فضلی با تاكید بر این كه «باید مجموع قوانین بین فعالیت سمن ها و میزان حمایت ما تعیین شود»، اضافه كرد: باید سمن ها بدانند اگر به طور مثال چند نفر را به كار بگیرند، چند جلسه آموزشی برگزار كنند و... چه حمایت هایی از آن ها می گردد. ما اطلاعات دقیقی از عملكرد سمن ها نداریم ازاین رو نوع حمایت از سمن ها عادلانه نیست.
وزیر كشور با بیان این كه «مقام معظم رهبری عنوان كرده اند حدود 27 سال است كه قانون داریم، اما هنوز میزان مواد مخدر كاهش نیافته است»، تصریح كرد: در چهار سال قبل با روش پیمایش شیوع شناسی كه پیش از ما هم آن را انجام داده بودند، حدود 700 الی 800 هزار نفر كم شده است، اما روند 27 ساله روند افزایشی بوده است.
وی اظهار داشت: امسال در افغانستان 9000 تن مواد مخدر و در سال قبل 4600 تن مواد مخدر تولید شده است. در این زمینه افزایش 85 درصدی داشته ایم. یكی از مسیرهای سه گانه برای عبور این 9000 تن مواد مخدر ایران است.
رحمانی فضلی افزود: در سال قبل بیش از 2000 درگیری در زمینه مواد مخدر در كشور داشته ایم و 730 تن مواد مخدر كشف شده است. هنگامی كه تولید مواد مخدر در كشورهای همسایه به این میزان افزوده می شود باید در حوزه مبارزه هم تلاش های بسیاری صورت گیرد.
وجود بیش از 600 نوع ماده مخدر صنعتی
وزیر كشور با بیان این كه «در حال حاضر بیش از 600 نوع مواد مخدر صنعتی داریم»، اضافه كرد: در سال های گذشته بزرگ ترین مواد مخدر هروئین، تریاك و حشیش بوده اند، اما كنترل این 600 نوع مواد مخدر صنعتی كار ساده ای نیست و علی رغم تلاش هایی كه انجام داده ایم نتوانسته ایم اقدامات اساسی انجام دهیم.
وی با تاكید بر این كه «2300 كیلومتر از مرزهای شرقی را توانسته ایم مجهز كنیم و برای آن ها موانع بوجود آمده است»، تصریح كرد: اما یك قطعه بسیار صعب العبور هم داریم. سیاست ما این است كه طی یكی دو سال آینده آن قطعه را هم كنترل كنیم.
در حوزه اعتیاد از متوسط های جهانی بسیار پایین تر هستیم
رحمانی فضلی با اشاره به این كه «مواد مخدر صنعتی در داخل كشور تولید می شود»، اضافه كرد: بیش از 2000 تولیدی شیشه را در كشور منهدم كرده ایم، اما تا زمانی كه تجارت مواد مخدر وجود دارد ریسك تولید آن را هم می پذیرند. این مورد فقط مختص كشور ما نیست. از نظر تعداد معتادین، میزان شیوع، تجارت مواد مخدر از متوسط های جهانی بسیار پایین تر هستیم، اما در شأن ایران نیست كه بعنوان یك حكومت دینی كه آسیب زدن به خودمان گناه كبیره است، شاهد چنین اتفاقاتی باشیم.
وزیر كشور اظهار داشت: 4 استان خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، كرمان و هرمزگان در مبارزه با ورود قاچاق، پیشگیری و درمان، جزو استان هایی هستند كه در اولویت قرار دارند و به آنها توجه ویژه می كنیم.
وی با اشاره به طرح های ابتكاری كه در استان ها برای مبارزه مواد مخدر انجام می شود، تصریح كرد: تولید روستای پاك در خراسان رضوی همچون این طرح ها است، همینطور با طرح هایی كه در آذربایجان شرقی برگزار شده هیچ معتاد متجاهری در این استان نداریم. ازاین رو باید طرح های استان ها تبادل شود و از آن ها حمایت كنیم.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران عزیز ال مور در مورد این پست