به گزارش ال مور به نقل از ایسنا، در این جلسه كه بامداد امروز در محل سازمان مدیریت شهر تهران برگزار شد، محسن نادی - معاون آمادگی عملیات و پدافند غیرعامل سازمان مدیریت بحران تهران اظهار نمود: امروز آغاز پنجمین همكاری مشترك میان جاییكا و شهرداری تهران در مورد افزایش توانمندی شهر تهران در مقابله با مخاطرات طبیعی همچون زلزله است. تقریبا بیش از 16 سال است كه پروژه های مختلفی میان شهرداری تهران و جاییكا اجرا می گردد و طی این چهار پروژه قبلی، برنامه های مختلفی تعریف شده است كه توانستیم اغلب این برنامه ها را به صورت پایلوت یا اجرایی به مرحله اجرا در بیاوریم.
وی ادامه داد: بحث افزایش تاب آوری در شهر تهران با به روز كردن طرح های مرتبط می باشد. در حقیقت در این همكاری، بازنگری در بخشی از برنامه های گذشته صورت می گیرد و با رویكرد تاب آوری كه از رویكردهای سازمان مدیریت بحران هم است، به روز خواهد شد. امیدواریم در طول اجرای این پروژه، به اهداف پیش بینی شده دست یابیم.
در ادامه این جلسه كوبایاشی - رئیس دفتر جاییكا در تهران ضمن ابراز تاسف برای مردم كرمانشاه در زلزله اخیر، اظهار داشت: جاییكا از سال 1998 میلادی تا كنون چهار پروژه در ایران انجام داده است كه دستاوردهای خوبی هم داشته است. به همین منظور در تدوین پنجمین پروژه، تیم جاییكا از استان كرمانشاه و منطقه سرپل ذهاب بازدید نمود.
وی ادامه داد: در بازدید از این مناطق متوجه شدیم عملیات امداد و نجات به خوبی انجام شده است و آواربرداری هم در حال انجام می باشد. همینطور پناهگاه های اضطراری كاملا آماده شده اند و بازسازی هم شروع شده است، اما متوجه شدیم كه دیوار بعضی از ساختمان ها تخریب شده است. یعنی اتصالات ستون و تیر به خوبی انجام نشده است و مهارت های جوشكاری در این زمینه كافی نبوده است. تصورم بر این است كه تلاش های بیشتری در این زمینه نیاز است.
كوبایاشی افزود: در دیدار با مقامات استان كرمانشاه متوجه شدیم ارزیابی ساختمان ها در حال انجام می باشد و آنها در نظر دارند قوانین نظام مهندسی مرتبط با ساختمان ها را بررسی كنند و فرآیند نظارت بر ساختمان ها را مد نظر دارند. امید داریم این ارزیابی مجدد به سرعت و سهولت انجام شود.
وی با اشاره به اینكه بهترین كار برای آینده این است كه یاد بگیریم در گذشته چه اتفاقی رخ داده است و با استفاده از تجربیات گذشته، آینده را بسازیم، اظهار نمود: یك ضرب المثل ژاپنی می گوید برای بدترین وضعیت خودمان را آماده كنیم و به بهترین حال هم امیدوار باشیم. به همین خاطر امیدواریم در پروژه های جدید نه تنها تهران، بلكه سایر استان ها هم از دانش جدید و تكنیك های مرتبط با آن برخوردار شوند و جاییكا هم تمایل دارد حمایت های خویش را در مورد كاهش مخاطرات و بازسازی بهتر بعد از حادثه ادامه دهد.
در ادامه گوتو - نماینده دفتر جاییكا در توكیو ضمن ابراز تاسف از زلزله كرمانشاه اظهار داشت: مهم ترین موضوع، واكنش به بحران است كه هماهنگی های مرتبط، واكنش به بحران در بحث امداد و نجات، بازسازی شریان های حیاتی و اسكان اضطراری به خوبی در این مناطق انجام شده بود. اما در این میان یكی از مهم ترین اقدامات ارزیابی میزان صدمه به ساختمان ها است كه این كار هم توسط بنیاد مسكن صورت گرفت.
وی ادامه داد: در این ارزیابی 20 روزه كه بنیاد مسكن با همكاری دانشگاه ها انجام داد متوجه شدیم 15 هزار واحد ساختمانی صدمه دیده اند. همینطور متوجه شدیم بنیاد مسكن در كنار این ارزیابی ها به افراد صدمه دیده هم كمك می نماید تا خانه های خویش را بازسازی كنند.
وی همینطور افزود: مبحث بعدی كه از این ارزیابی ها متوجه شدیم این بود كه خیلی از ساختمان های عمومی مانند مدارس، بیمارستان ها صدمه پذیرند و اگر حادثه ای رخ دهد ممكن است به اندازه كافی مقاومت نداشته باشند و صدمه ببینند. همینطور در مورد اسكلت ساختمان ها هم متوجه شدیم سازه های بتونی، اتصالات ضعیفی داشته اند و در ساختمان هایی با اسكلت فلز بادبند به خوبی عمل كرده، ولی در همین بادبندها اتصالات به خوبی انجام نشده است؛ یعنی جوشكاری مناسب نبوده است.
گوتو در ادامه با اشاره به اینكه شرایط زمین هم تا حدودی در بروز این خسارات اثرگذار بوده است، اظهار داشت: باید محدودیت هایی جهت استفاده از زمین اعمال شود یا مقاوم سازی خاك صورت گیرد. همینطور جمع آوری اطلاعات پرارزش می تواند در ارزیابی خطرات در آینده و استفاده از این اطلاعات در قوانین ساخت و ساز موثر باشد. به طور مثال باید اطلاعات مناسبی از وضعیت تخریب ساختمان های مسكونی، مدارس صدمه دیده، زیرساخت ها مانند پل، شریان های حیاتی، تلفات انسانی، پس لرزه ها و پیش لرزه ها داشته باشیم تا بر مبنای این اطلاعات دستگاه های مرتبط بتوانند رابطه زلزله و خسارت های به وجود آمده را ارزیابی كنند.
نماینده دفتر جاییكا در توكیو به سند سندای اشاره كرد و اظهار داشت: این سند حدود دو سال پیش در سال 2015 به تصویب نهایی رسید و مقرر است 15 سال آینده یعنی سال 2030 را پوشش دهد، در حقیقت سندای اسم یكی از شهرهای ژاپن است و به علت اینكه سومین اجلاس جهانی كاهش مخاطرات بحران در سال 2015 در شهر سندای برگزار شد، نام این شهر را بر این سند گذاشتند.
وی اضافه كرد: هدف اساسی در این سند دیده شده است كه سه هدف آن بعنوان داده و شامل دسترسی به اطلاعات، همكاری های بین المللی و وجود راهبردهای محلی و ملی است و چهار هدف هم موضوعاتی چون كاهش تلفات انسانی، كاهش صدمه به تاسیسات و كاهش خسارات اقتصادی را دنبال می كنند. در حقیقت در این چهار هدف بایستی بر كاهش خسارت های اقتصادی تمركز كنیم، زیرا اگر خسارات اقتصادی كم شود باقی موارد هم به خودی خود كاسته می شود. برای همین یكی از مهم ترین پیام های سند سندای این است كه برای كاهش خطرات مرتبط با بحران باید پیش از وقوع بحران سرمایه گذاری زیادی كنیم.
به گفته وی، برای رسیدن به این اهداف چهار اولویت وجود دارد. ابتدا باید خطر بحران را درك كنیم. سپس شیوه اداره مرتبط با مدیریت بحران را تقویت كنیم. بعد از آن در بحث كاهش خسارات سرمایه گذاری كنیم و در نهایت هم بهتر از قبل بسازیم و در مورد زلزله كرمانشاه هم كاری كه باید كرد این است كه بهتر از قبل بازسازی كنیم.
وی همینطور به زلزله های ژاپن هم اشاره كرد و اظهار داشت: یكی از اقدامات ژاپن در این راستا مقاوم سازی مدارس در مقابل زلزله بود كه تقریبا در سال 2015 همه مدارس یا مقاوم سازی شدند و یا از نوع ساخته شدند. این اقدامات حدود 15 سال وقت گرفت، اما در نهایت به سرانجام رسید. ازاین رو برداشت ما این است كه ساختمان های حیاتی مانند بیمارستان ها و مدارس مقاوم، ساخته شوند. به همین منظور بر بازسازی بهتر از گذشته تاكید می كنیم.
تاكاهاشی - معاون كاهش مخاطرات شركت اوربیتال در ادامه این جلسه با اشاره به اینكه ایران در یك منطقه زلزله خیز قرار گرفته است، اظهار داشت: از سال 1830 میلادی كه در تهران زلزله بزرگی رخ داد تا كنون 180 سال می گذرد و متخصصین زلزله به ما می گویند كه زمان بازگشت این زلزله 150 سال است. ازاین رو متاسفانه انتظار داریم این زلزله در آینده ای نزدیك رخ دهد. ازاین رو ضروری است پیش از وقوع زلزله آمادگی كامل داشته باشیم.
وی ادامه داد: پیش بینی ما این بود كه هنگام وقوع زلزله و فعال شدن گسل ری، 55 درصد خانه ها صدمه ببینند و شش درصد تلفات انسانی داشته باشیم كه امری تكان دهنده است. در حقیقت پیش بینی ما این بود كه اگر این گسل فعال شود چه اتفاقی برای تهران می افتد.
وی همینطور به بیان جزئیات چهار پروژه مشترك میان جاییكا و شهرداری تهران پرداخت و اظهار داشت: زمانی كه كلیت پروژه را آغاز كردیم، سخت بود تا مردم را قانع كنیم كه این مورد چقدر با اهمیت است. زیرا خیلی از آنها باور نداشتند كه ممكن است در تهران زلزله بیاید، اما بعد از آن متوجه شدند كه باید مبحث را جدی بگیرند.
تاكاهاشی ادامه داد: سند سندای برای كاهش مخاطرات در سال 2015 تصویب گردید كه مسیر كاهش مخاطرات را به ما نشان داده است. همینطور در جهانی زندگی می كنیم كه حوادث طبیعی بسیاری اتفاق می افتد و طبیعتا خیلی از آنها را نمی توانیم متوقف كنیم. اما تنها كاری كه می توانیم انجام دهیم این است كه با اجرای اقدامات مختلف ضروری از صدمه ها جلوگیری كنیم.
در آخر این جلسه احمد صادقی - رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران با اشاره به این پروژه مشترك اظهار داشت: انتظاراتی كه از جاییكا داریم این است كه با عنایت به توانمندی های موجود و همكاری های مناسب بین بخشی مدت زمان سه ساله این پروژه را كاهش دهند و از آنها تقاضا داریم كه این مورد را بررسی و نتیجه را به ما اعلام كنند.
همچنین با عنایت به اینكه پروژه هایی به سرانجام رسیده و در مرحله بهره برداری است از دستگاه های مختلف هم برای اجرا و بهره برداری بهینه این پروژه ها می خواهیم كه همكاری لازم را داشته باشند.